Het laatste nieuws van de LEUKSTE uitgeverij in De Langstraat

Iconische beelden in Stadsbrouwerij Sint Crispijn

Het zijn iconische beelden uit ons collectieve geheugen maar dan met Anouk de Rooij uit Waalwijk in de hoofdrol. Als Madonna, de cellovrouw van Man Ray, Barbie, Phil Bloom, de Denker van Rodin, Het meisje met de parel en zelfs als Elvis Presley zoals Andy Warhol hem weergaf. Ofwel: Luuk Aarts heeft een serie van dertien kunstzinnige foto's gemaakt van de Waalwijkse Anouk de Rooij en die reeks is de komende twee maanden te zien in Stadsbrouwerij Sint Crispijn in Waalwijk. Het bijzondere is dat Anouk's hele lijf al een kunstwerk op zich is, met haar vele tattoo's. De styling van de foto's was in handen van Carla van der Gouw.
De expositie is vrijdag 24 mei geopend door wethouder Frank Spierings van de gemeente Waalwijk. De presentatie was in handen van Lennard Barendse; de muziek werd vertolkt door Peter Verhoeven. Te zien in Sint Crispijn aan de Gedempte Haven in Waalwijk, tijdens openingstijden.
Luuk Aarts is de vaste fotograaf en bestuurslid van stichting Uitgeverij Baard & Kale uit Waalwijk.


anouk
anouk en luuk

Tien jaar bestaat Uitgeverij Baard & Kale!

14 maart 2014 is de dag dat vormgeefster Chantal Berber de gelederen van Uitgeverij Baard & Kale komt versterken. En daarmee is het kwartet van de uitgeverij compleet. Fotograaf Luuk Aarts heeft zich namelijk al eerder bij schrijvers Sjaak Koolen en Johan van Grinsven - oprichters van de uitgeverij - gevoegd.
Een ideale combinatie van disciplines - tekst, foto's en vormgeving - is deze krachtenbundeling. Nu dus al tien jaar lang.

Chantal, Luuk, Sjaak en Johan vormen ook het bestuur van de stichting Uitgeverij Baard & Kale; een stichting zonder winstoogmerk met als doel mooie publicaties over Waalwijk uit te brengen.
sjaakpresentatiek14

Burgemeester geeft boek cadeau

Burgemeester Sascha Ausems van Waalwijk ging deze week op bezoek bij een honderdjarige inwoner. Dit schrijft ze op haar Facebook-pagina:
"Nogmaals van harte gefeliciteerd, meneer Rijken! We hadden een prachtig gesprek over dankbaarheid, nieuwsgierigheid en lef met meneer zelf en zijn kinderen, als ingrediënten voor een lang leven. Meneer is een paar maanden geleden (pas!) verhuisd naar een aanleunwoning in Woonzorgcentrum Antoniushof. Het was even wennen maar hij is daar steeds meer op zijn plek. De gezelligheid, zorg en de bewoners bevallen goed. Nog vele gezonde jaren gewenst
Ps het cadeau van de gemeente “Waalwijk zoo was ‘t, zo is ‘t” van Stichting Uitgeverij Baard & Kale viel in goede aarde bij meneer die alles bijhoudt en steevast met de kinderen een rondje Waalwijk doet om te laten zien wat er allemaal veranderd is en te vertellen hoe het eerder was."

Uitverkocht!

Drie weken min een dag. Zo lang duurde het voordat ons nieuwste boek was uitverkocht. Dank aan alle kopers, verkopers, sponsors en iedereen die aan het maken van het boek heeft bijgedragen.Uitverkocht

Altijd een familielid of bekende in ons boek

In ons nieuwe boek 'Waalwijk, zoo was 't, zo is 't' staan dertien klassenfoto's. De oudste is in 1909 gemaakt, de jongste in 2023, net voor de zomervakantie. Elk decennium één klassenfoto van kleuterschool, lagere school of basisschool. Verschillende scholen, uit verschillende delen van Waalwijk. Dus geheid dat elke Waalwijker wel een broer, zus, ouder, opa of oma of bekende tegenkomt op een of meer van deze foto's. Een leuke zoektocht!

Dit is de jongste klassenfoto in ons boek: groep 8 van rk basisschool Teresia.
Groep 8 RK basisschool Teresia 2023

Verzending van Waalwijk, zoo was 't, zo is 't

Er komen vragen binnen van Waalwijkers die buiten Waalwijk wonen en toch ons boek 'Waalwijk, zoo was 't, zo is 't' willen ontvangen. Dat kan. Mits u de verzendkosten betaalt. En het is natuurlijk een groot formaat boek met een gewicht van 1,8 kilogram.....
Het boek is exclusief te koop in The READ Shop in Waalwijk en die winkel verwerkt ook de bestellingen uit binnen- en buitenland.
Neem gerust contact op met Berry van Noije van The READ Shop. Dat kan via waalwijk@readshop.nl.

Nog een foto

Terwijl wethouder Frank Spierings een selfie maakte met de makers van 'Waalwijk, zoo was 't, zo is 't' - na de presentatie van het boek in het parkpaviljoen in Waalwijk - legde fotograaf Hans van der Ven dit tafereel vast. Op de foto missen we helaas, vanwege familie-omstandigheden, onze vormgeefster Chantal Berber.Frank en de rest_2

Selfie van Waalwijkse wethouder

Wethouder Frank Spierings van de gemeente Waalwijk plaatste deze tekst en selfie op zijn LinkedIn-pagina.... De wethouder staat links op de foto.

"Vandaag het eerste exemplaar van “Waalwijk zoo was ‘t, zo is ‘t” namens de Gemeente Waalwijk in ontvangst mogen nemen. Wat een eer maar ook wat een mooi naslagwerk met ca. 300 foto’s op een manier zoo was ‘t zo is ‘t ondersteunt door verhalen. Een prachtig Sinterklaas kado of voor onder de kerstboom. Ik had het even over dat ik iedere dag als wethouder verrast wordt door alle talenten die ons mooie Waalwijk rijk is. Zo ook de getalenteerde mensen van stichting uitgeverij Baard en Kale die hun talenten zodanig weten te combineren om tot dit mooie fotoboek te kunnen komen. Dank voor het ontvangst en veel succes met de verkoop!"

frank en de rest
Van links naar rechts: Frank Spierings, Luuk Aarts, Sjaak Koolen, Carla van der Gouw en Johan van Grinsven

Veel lof tijdens presentatie 'Waalwijk, zoo was 't, zo is 't'

We hebben vrijdag 17 november een succesvolle presentatie van ons boek 'Waalwijk, zoo was 't, zo is 't' achter de rug, al zeggen we het zelf. Heel veel lovende reacties mochten we ontvangen. En talrijke complimenten. En de kop is eraf: de eerste tachtig boeken zijn verkocht.
De eerste drie exemplaren zijn uitgereikt aan wethouder Frank Spierings van de gemeente Waalwijk (vanwege de gulhartige sponsoring van het boek), Mariska Heijmans-van Bruggen van Streekarchief Langstraat Heusden Altena (vanwege de aangename samenwerking) en mevrouw Annemies Puijman-de Bont (omdat haar vader, fotograaf Sjef de Bont, een prominente rol vervult in het boek). Muziek was er van Troubadour Leo de Vlieger en Hans en Sacha Branderhorst.
Vanaf zaterdag 18 november is het boek te koop in The READ Shop Waalwijk in winkelcentrum De Els.
Het boek gaat over Waalwijk vroeger en nu en belicht allerlei veranderingen in de afgelopen eeuw. Er staat korte en lange verhalen in het boek en 296 oude en nieuwe foto's. Enkele onderwerpen: het hart van Waalwijk, de synagoge, het taboe van gemengd zwemmen, van stoepkrijten tot straatkunst, de entree van RKC, zorg in Waalwijk, carnaval en kermis, Van Mossel, de meest dramatische gebeurtenissen in WOII en heel veel meer.
Ook staan er klassenfoto's van 1907 tot 2023 in het boek! En we belichten vijf bedrijven die honderd jaar of meer bestaan: Magneet Interieurs, Gebr. Slaats. H. Greve, slagerij-traiteur Van Roessel en Harry de Louw Horeca.
De vormgeving is verzorgd door Chantal Berber van Tal Grafische Vormgeving. De andere makers zijn Sjaak Koolen, Luuk Aarts, Carla van der Gouw en Johan van Grinsven.
Het boek-vol-nostalgie heeft een groot formaat en een harde kaft, telt 240 pagina's en is maar liefst 1,8 kilo zwaar. En kost toch maar 24,95 euro. 76

In de krant

Vandaag een groot verhaal over ons nieuwe boek Waalwijk, zoo was 't, zo is 't in de editie Langstraat van het Brabants Dagblad. Het artikel is geschreven door Michel Koster. Het boek is groot en dik, bevat verhalen en heel veel foto's, bijna driehonderd. En toch kost het maar 24,95 euro. Het is te koop bij The READ Shop Waalwijk in winkelcentrum De Els.
Stichting Uitgeverij Baard & Kale is een stichting zonder winstoogmerk. De vier bestuursleden - die ook het nieuwe boek hebben gemaakt - werken geheel belangeloos. Alle baten worden gebruikt voor nieuwe publicaties over Waalwijk.
Op de website van de krant bevat het verhaal meer foto's.
Het is hier te vinden.Scherm­afbeelding 2023-11-16 om 11.55.34-squashed

Met dank aan onze Steunpilaren (13)

Ons nieuwe boek Waalwijk, zoo was ‘t, zo is ‘t kan over anderhalve week verschijnen mede dankzij enkele Steunpilaren. Zoals Pro-Install automatisering in Waalwijk. Een gulle sponsor van al onze activiteiten. Waarvoor onze dank!

Met dank aan onze Steunpilaren (12)

Ons nieuwe boek Waalwijk, zoo was ‘t, zo is ‘t kan over anderhalve week verschijnen mede dankzij enkele Steunpilaren. Zo heeft de Gemeente Waalwijk ons een subsidie toegekend. Ook tal van lokale bedrijven hebben ons gesteund, via een advertentie die past in het thema van het boek: Waalwijk vroeger en nu.
Dat levert enkele mooie advertenties op, zoals deze van Harry De Louw Horeca in Waalwijk.
de Louw

Met dank aan onze Steunpilaren (11)

Ons nieuwe boek Waalwijk, zoo was ‘t, zo is ‘t kan over anderhalve week verschijnen mede dankzij enkele Steunpilaren. Zo heeft de Gemeente Waalwijk ons een subsidie toegekend. Ook tal van lokale bedrijven hebben ons gesteund, via een advertentie die past in het thema van het boek: Waalwijk vroeger en nu.
Dat levert enkele mooie advertenties op, zoals deze van AKW Administratie Kantoor Waalwijk. Met dank aan Hans van der Schans.

AKW

Met dank aan onze Steunpilaren (10)

Ons nieuwe boek Waalwijk, zoo was ‘t, zo is ‘t kan over anderhalve week verschijnen mede dankzij enkele Steunpilaren. Zo heeft de Gemeente Waalwijk ons een subsidie toegekend. Ook tal van lokale bedrijven hebben ons gesteund, via een advertentie die past in het thema van het boek: Waalwijk vroeger en nu.
Dat levert enkele mooie advertenties op, zoals deze van slagerij-traiteur Van Roessel uit Waalwijk. Met dank aan Dennis Van Dun.

van roessel

Met dank aan onze Steunpilaren (9)

Ons nieuwe boek Waalwijk, zoo was ‘t, zo is ‘t kan over anderhalve week verschijnen mede dankzij enkele Steunpilaren. Zo heeft de Gemeente Waalwijk ons een subsidie toegekend. Ook tal van lokale bedrijven hebben ons gesteund, via een advertentie die past in het thema van het boek: Waalwijk vroeger en nu.
Dat levert enkele mooie advertenties op, zoals deze van Magneet Interieurs Waalwijk.
Magneet