De LEUKSTE uitgeverij in De Langstraat

Iemand moet het doen

'Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen.' Dat was eigenlijk de eerste uitgave van Uitgeverij Baard & Kale, eind 2012. Ook al heette Baard & Kale toen nog geen Baard & Kale…. Het boekje verscheen ter gelegenheid van het grote inzamelevenement Kersthuis Waalwijk.

'Iemand moet het doen' is een handzaam boekje van 72 pagina's. Naast de vijftig columns van Sjaak Koolen bevat de uitgave prachtige foto's van de Waalwijkse topfotografen Luuk Aarts en Frank Trommelen. Voor de vormgeving tekende grafisch ontwerpster Chantal Berber uit Waalwijk. Van 'Iemand moet het doen' zijn twee drukken uitgebracht: de eerste van duizend exemplaren, de tweede van zeshonderd stuks. Van het boekje zijn nog enkele exemplaren te koop. Terugblikkend kan gesteld worden dat Luuk Aarts, Chantal Berber, Sjaak Koolen en Johan van Grinsven met ’Iemand moet het doen’ de kiem gelegd hebben voor Stichting Uitgeverij Baard & Kale.

Enkele jaren later - in 2016 - kwam er weer een bundeling met columns van Sjaak Koolen uit: 'Niemand deed het en 49 andere columns van Sjaak Koolen'. Ter gelegenheid van de tweede editie van Kersthuis Waalwijk.

Ook heeft Uitgeverij Baard & Kale twee tijdschriften met de allure van een boek uitgegeven: De Sjaak #1 en De Sjaak #2.

Eerder verscheen van de hand van Sjaak Koolen de bundel: 'De reünie en 50 andere columns van Sjaak Koolen'.

Buiten Uitgeverij Baard & Kale om werkten Sjaak en Johan mee aan het boek 'Venster op Waalwijk, een historische canon in dertig verhalen' (Waalwijk, 2010). Zij schreven daarbij verhalen en deden de eindredactie. Johan zat ook in het productieteam van dit boek. En ook schreef Johan het boek: 'Van herberg tot leescafé. Een kleine geschiedenis van de bibliotheek van Waalwijk' (Waalwijk, 2010).

Luuk Aarts werkte als fotograaf mee aan de website Wolluk.nl en aan het boek 'Langstraters' (Waalwijk, 2013) van Nol Kleijngeld. Ook maakte Luuk het fotoboek 'Café Centraal', dat door Uitgeverij Baard & Kale is uitgebracht. Met bijdragen van Sjaak Koolen en Johan van Grinsven en van Joep Trommelen.

Lees op deze website meer over de uitgaven van Uitgeverij Baard & Kale…


Meer over De Sjaak #1
Meer over De Sjaak #2
Meer over Niemand deed het

Stacks Image 117413

Eeuwige roem in The Read Shop in Waalwijk

Een eerste plek bereiken op de bestsellerlijst van The Read Shop in Waalwijk is voorwaar geen sinecure. Zeker niet als de concurrentie bestaat uit grootheden als Paul van Loon, John Grisham en Youp van ’t Hek. Twee maanden lang bleef De Sjaak op 1 staan. Om uiteindelijk weer ingehaald te worden door Paul van Loon, de veelgelauwerde kinderboekenschrijver. En overigens een van de steunpilaren van De Sjaak, want hij ondersteunt graag jong talent.
Stacks Image 117833