Eerbetoon aan een juweel van een bruin buurtcafé

Café-Centraal komt opnieuw tot leven

Stacks Image 596
Met grote trots presenteren wij ons nieuwste boek: 'Café-Centraal'. Over het oudste (want: bijna 104 jaar oud) bruine buurtcafé in Waalwijk. Centraal sloot begin 2018 de deur van het café aan de Grotestraat in Waalwijk. Noodgedwongen, want uitbaatster Zus Leenheers (Waalwijk, 1936) kreeg plots gezondheidsproblemen. Daarmee viel het doek voor een bijzonder etablissement in Waalwijk, eentje waarin de laatste zestig jaar amper iets veranderde aan het interieur.

Een klassiek bruin café was Café-Centraal, met veel stamgasten. Precies 99 jaar en één maand was het de thuishaven van Herensociëteit De Gezelligheid, gilde Sint Crispinus & Sint Crispinianus, visclub Het Puiloog, de spaarkas, kaarters, biljarters en vele anderen.

De Waalwijkse fotograaf Luuk Aarts (Waalwijk, 1961) brengt in het fotoboek ‘Café-Centraal’ het laatste jaar van de horecazaak opnieuw tot leven. Uitgeverij Baard & Kale uit Waalwijk brengt dit boek uit, mede dankzij een subsidie van de gemeente die dit project betitelt als ‘van historisch belang’. Door ‘Café-Centraal’ blijft de unieke ambiance van de kroeg voor altijd bewaard. Het boek laat niet alleen het echte Centraal zien, maar ook een bijna verdwenen cafécultuur. En: de vergankelijkheid van het leven zelf.


Café-Centraal is een prachtig fotoboek van meer dan 150 pagina's
met zwart-wit foto's van Luuk Aarts, teksten van Sjaak Koolen en Joep Trommelen en vormgegeven door Chantal Berber.
Stacks Image 618
Café-Centraal, door Luuk Aarts (foto’s) en Sjaak Koolen en Joep Trommelen (teksten). Uitgeverij Baard & Kale, Waalwijk. 152 pagina’s. Gebonden, harde omslag. Foto’s in zwart-wit. ISBN: 978-90-818246-5-1. Prijs: 24,95 euro. Te koop bij The Read Shop in winkelcentrum De Els in Waalwijk.

Sfeerimpressie van de presentatie van ’Café-Centraal’

Presentatie fotoboek Café-Centraal, 16 november 2018 in Parkpaviljoen Waalwijk. Foto's: Jack Aarts
  • -burgemeester Rob van Schaik (rechts)