De Sjaak #2 nog dikker!

Gewoon omdat het kan

Stacks Image 596
Het is inmiddels een kleine drie jaar geleden dat De Sjaak#1 van de persen rolde. ‘Waar blijft nummer twee’, luidde de vraag die ons sindsdien talloze malen gesteld werd. Ons antwoord was steevast: ‘Die komt er aan!’ De bevalling was door allerlei omstandigheden echter een stuk zwaarder dan verwacht. En zo kon het gebeuren dat De Sjaak#2 nu pas, in het voorjaar van 2018, het levenslicht ziet. Opnieuw een glossy over en voor Waalwijk. Om de pijn van het lange wachten te verzachten, hebben we deze editie liefst 28 pagina’s dikke gemaakt en ook nog eens de prijs verlaagd. Kom daar nog maar eens om in deze wereld van het grote geld!

We hebben De Sjaak #2 met veel plezier gemaakt. Gewoon omdat het kon en kan, ook in Waalwijk. Wij zijn trots op het resultaat. Vanaf 30 april kunt u daar zelf over oordelen. Vanaf die datum is De Sjaak te koop, in The Read Shop in winkelcentrum De Els, in Waalwijk uiteraard.

De Sjaak #2 is dikker en gevarieerder dan de eerste editie. En toch is het tweede nummer 1 euro goedkoper! De Sjaak #2 verschijnt in een oplage van 1.400 stuks.

Bizar

Het is waarlijk bizar hoe vaak tegenwoordig het woordje ‘bizar’ gebruikt wordt. Bijna alles is even bizar. Een wielrenner die een wedstrijd wint, noemt zijn zege bizar. Een voetballer die verliest spreekt over een bizarre nederlaag. Pas nog las ik iets over een soap-mevrouw van wie ik tot dan nog nooit gehoord had. Ze was net bevallen. “Het duurde wel drie uur. Het was zo zwaar, heel bizar”, sprak ze. Hoezo bizar? Ieder mens weet toch dat een kind er niet zo gemakkelijk uitkomt als het erin gaat.

En dan was er ook nog dat bericht over die fietser in de Grotestraat. De goede man wilde eens stevig aanzetten, gleed van de pedalen en belandde met zijn edele delen op de stang. ‘Bizar ongeval’ kopte de nieuwssite in kwestie. Wat nou bizar? Zoiets noem ik gewoon klote. Niets meer en niets minder.

Bizar is een soort mode-woord geworden. Er zijn vandaag de dag zelfs kranten die op hun website een rubriek met de titel ‘Bizar’ hebben staan. Het schijnt dat dat simpele woordje lezers lokt en dus geld oplevert. In het hoofdstuk ‘Bizar’ kun je van alles tegenkomen. Bijvoorbeeld een mevrouw die negen kilo chocolade stal en die onder haar rok verborgen hield. Eet smakelijk! Of nog een andere mevrouw die al dertien zonen heeft en er een veertiende bijkreeg. Mijn opwinding kende geen grenzen toen ik het las.

Een gewoon huis-tuin-keuken ongelukje heet ook al snel bizar. Een paar weken geleden viel ik van de trap in een tuinmeubelwinkel in Den Bosch. Niks bizars aan. Het gebeurt wel vaker dat iemand van de trap lazert en vervolgens weer opstaat. Het enige bizarre was dat mijn vrouw ernaar keek en in lachen uitbarstte. En om het nog erger te maken zei ze: “Het zal wel meevallen, je bent vroeger keeper geweest en weet hoe je moet vallen.”

Bizar is duidelijk aan devaluatie onderhevig. Het lijkt erop dat niemand nog weet wat wel bizar is en wat niet. Bovendien: wat voor de eens bizar is, hoeft dat niet per se te zijn voor een ander. Ik vind het, om maar eens een voorbeeld te noemen, heel bizar dat de SGP er een zetel bijgekregen heeft in de Waalwijkse gemeenteraad. Een gemiddelde SGP’er zal dat niet met mij eens zijn. Die ziet de hand van de Heer in die zetelwinst. Dat is trouwens ook bizar.

Bizar vind ik ook het feit dat Nederland het enige land ter wereld is met een dementerende regering. “Ik heb daar geen herinnering aan”, klonk het de afgelopen weken meermaals uit de monden van mannen die het in dit land voor het zeggen hebben. Ik ben daar gruwelijk kwaad om geworden. Want ‘Ik heb daar geen herinnering aan’ doet mij toch denken aan de jaren ’40 van de vorige eeuw. Alleen de taal was toen anders.

Voor de zekerheid heb ik in het woordenboek de betekenis van ‘bizar’ opgezocht. Onze eigen oude vertrouwde Dikke van Dale zegt dat bizar ‘zonderling, vreemd, grillig’ betekent. Zeg nu zelf maar wat bizar is. Ik vroeg me af of onze glossy De Sjaak ook iets van bizar in zich heeft. Als je naar de betekenissen van het woord kijkt, denk ik van wel. Het is zonderling dat twee Waalwijkers, een Waalwijkse en ook nog een Tilburger het aandurven om een samen een blad uit te geven. Grillig is het verschijningsritme. En vreemd is het misschien dat wij met z’n vieren denken 1265 kilogram De Sjaak aan de man te kunnen brengen.

Wij van De Sjaak zijn dus eigenlijk ook wel wat bizar. Ik heb nu 26 keer het woordje ‘bizar’ gebruikt. Nu inmiddels 27 keer trouwens. Dat is bizarder dan bizar.
Speciaal voor de presentatie van De Sjaak 2 schreef Sjaak Koolen deze column. Die droeg hij voor in Theater De Leest in Waalwijk.

Sfeerimpressie van de presentatie van De Sjaak 2

  • -burgemeester Rob van Schaik (rechts)

  • Peter met alterego en schoenen...

  • A