Chantal Berber: denker, doener en ontwerper

Een veelzijdig ontwerpster

Chantal Berber heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in het grafische vak. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf: Tal Grafische Vormgeving. Ze ontwerpt onder meer logo's en huisstijlen, geeft boeken en jaarverslagen vorm en ontwerpt familiedrukwerk, zoals geboorte- en trouw- en rouwkaarten.
Chantal (Schijndel, 1974) woont sinds haar volwassen jaren in Waalwijk. Alweer heel wat jaren met man en drie kinderen. Na haar opleiding aan Sint Lucas in Boxtel werkte ze bij enkele bedrijven voordat ze in 2007 haar eigen onderneming startte: Tal Grafische Vormgeving. Chantal ontwerpt onder meer logo's en huisstijlen, geeft boeken en jaarverslagen vorm en ontwerpt familiedrukwerk, zoals geboorte-, rouw- en trouwkaarten. Ze neemt haar opdrachtgevers desgewenst al het werk uit handen, van ontwerp tot en met drukwerk. Onder de naam Stoereprint.nl maakt Chantal bedrukte (bedrijfs)kleding en muur-, deur- of raamstickers.

’Het is mijn vak maar ook mijn hobby’

"Anderen zeggen dat ze mijn ontwerpen herkennen. Maar eerlijk gezegd zie ik die specifieke signatuur niet zo. Natuurlijk heb ik mijn eigen voorkeuren als het om vormgeving gaat: strak en niet te druk en een fris kleurgebruik. Wat ik ook ontwerp, een visitekaartje of een jaarverslag: het ontwerp moet in balans zijn. En ja, het is echt waar: minder is vaak meer!"
Zelfstandig vormgeefster Chantal Berber uit Waalwijk beoefent haar vak met groot plezier. Daarom zegt ze ook: "Het is mijn vak maar ook mijn hobby." Nee, ook 'kunst' of 'ambacht' als benaming voor haar werk vindt ze te dikdoenerig. Gewoon: vormgeving.
Chantal laat haar werk zo eenvoudig klinken. Toch komt bij het maken van een ontwerp heel wat kijken. "Ik lig er nog net niet wakker van, maar ik denk de hele dag aan een nieuwe opdracht. Pas als ik een paar ideeën heb uitgebroed, ga ik schetsen, uitproberen, wegleggen en later weer oppakken en zoeken naar de juiste elementen. Dan maak ik enkele ontwerpen die ik aan een opdrachtgever voorleg; ik hou er namelijk helemaal niet van om mijn keuze op te dringen."

Inspiratie

Wat ze de charme van haar werk vindt? "De creativiteit om steeds weer iets nieuws te kunnen maken en de vrijheid en diversiteit die daar bij horen." Inspiratie vindt Chantal overal om haar heen: tijdschriften, de natuur, op straat of in de kunst. "Ik kan gewoon genieten van mooi gemaakte dingen, of het nu een schilderij is, een gebouw of een affiche."


Met z’n vieren hele mooie dingen maken

Chantal werkt al jaren samen met Uitgeverij Baard & Kale en ook met anderen. "Altijd alleen werken is niet leuk, maar steeds in een team werken hoeft voor mij ook niet. Ik houd van de afwisseling, zowel met anderen sparren als alleen werken, in alle rust. Ik heb met veel plezier aan het nieuwe boek van de uitgeverij gewerkt. Het is leuk dat ik er vanaf het begin bij betrokken ben. Zo hebben we samen van teksten, foto's en vormgeving iets heel moois gemaakt."